Beschrijving 00:00:00 tot en met 00:01:30
Fatima (23, student Hogeschool Utrecht) loopt met medestudenten en schrijftolk Anne de collegezaal in. Er verschijnt de tekst 'Als je doof of slechthorend bent, kun je via UWV in aanmerking komen voor een schrijf- of gebarentolk voor je studie of werk.'

Fatima vertelt vervolgens over zichzelf, afgewisseld met beelden dat zij het college volgt, praat met medestudenten en intussen voor haar wordt getolkt. Ze heeft haar laptop en apart een tablet met daarop de tolktekst. Ook de schrijftolk legt uit wat ze doet. Aan het eind verschijnt het logo van UWV en de tekst: 'Meer informatie: uwv.nl/voorzieningen'

Ondertitels
[muziek en zacht geroezemoes]

Fatima (23, student Hogeschool Utrecht): Ik ben Fatima, mijn naamgebaar is Fatima. En ik doe de opleiding Docent Nederlads Gebarentaal. Ik ben me bewust van mijn gehoorbeperking als ik in een gote groep zit en waar iedereen door elkaar praat. Ik heb via UWV een tolkvoorziening aangevraagd. Uiteindelijk kreeg ik die en ik mocht dus een tolk inschakelen. Vooral bij de hoorcolleges heb ik een schrijftolk nodig om de lessen beter te kunnen volgen.

Anne (schrijftolk): Een schrijftolk houdt in dat je een Nederlands gesproken taal omzet in getypte tekst. En op alle opleidingen is het mogelijk om een schrijftolk of een tolk gebarentaal in te zetten. Ik heb gemerkt dat er heel veel dove of slechthorende mensen in het begin een beetje onwennig zijn want je hebt toch een extra persoon in de lessen zitten. Maar zodra ze één of twee keer een tolk hebben ingezet zeggen ze dat ze gewoon heel tevreden zijn en dat is heel fijn om te zien. 

Fatima: Nou, heel simpel. Ik vraag een tolk aan via Tolkcontact.nl en het wordt heel makkelijk geregeld eigenlijk. Op het moment dat ik een schrijftolk inschakel geeft me dat een rustig gevoel. Dus ik hoef me dan niet meer in te spannen om de lessen te kunnen volgen.

[muziek]

 

Kost het u soms moeite om mensen te verstaan?

Bent u na afloop moe van de inspanning? Denk dan eens aan de mogelijkheid om een schrijftolk in te zetten. In Nederland heeft u hier met een gehoorverlies van 35 DB (aan het beste oor) recht op. Zowel voor op het werk, in het onderwijs of thuis. Of bij een bruiloft, bij de notaris, als u naar het ziekenhuis moet. Waar u maar wilt. U hoeft zelf niets te betalen.

Twijfels?

Misschien wilt u geen tolk inzetten omdat u vindt dat u uzelf moet kunnen redden. Of u vreest dat de tolk te veel opvalt of anderen de tolk niet accepteren. Misschien weet u niet goed hoe het werkt of wat u kunt verwachten.

Helpt het als ik u vertel dat in de praktijk een tolk vrijwel overal welkom is? Het is namelijk niet alleen in uw belang dat u kunt volgen wat er gezegd wordt, maar ook in dat van de horenden om u heen. Wat ik vooral terug hoor van mensen die de stap zetten: “Er gaat een wereld voor me open”. Vaak mist u meer dan u zelf doorhebt.

Ook goed om te weten: Binnen (en buiten) mijn werk houd ik me aan de beroepscode. Ik neem dus geen deel aan het gesprek/de situatie en heb zwijgplicht. Ik ben er alleen voor de communicatie tussen u en uw gesprekspartners.

Wat een schrijftolk doet

Ik typ wat er gezegd wordt en wat ik om mij heen hoor. Dat doe ik met een speciaal toetsenbord: de Velotype Pro. Hiermee kan ik typen op spreeksnelheid. U kunt meelezen op een scherm. Dat kan terwijl ik bij u ben in dezelfde ruimte of ergens anders. 

Brochure-Zo-werkt-een-tolkDownload

Skip to content