Hoe werkt het aanvragen van een schrijftolk?
Stap 1. Vraag tolkuren aan
Heb jij recht op een hoortoestel of hoorhulpmiddelen? Dan heb jij ook recht op een schrijftolk. Vraag daarvoor een tolkvoorziening aan bij het UWV. Dit kan via het formulier ‘Aanvragen tolkvoorziening’ op de site van het UWV. Via ‘Service & Contact’ kan je vragen stellen via de chat voor doven en slechthorenden. Je kan daar ook een papieren aanvraagformulier opvragen als je het digitaal lastig vindt.
Stuur met jouw aanvraag een medisch rapport met audiogram mee van jouw huisarts, audicien, audioloog of specialist zoals een KNO-arts.
Het UWV beslist binnen 8 weken. Je kunt al eerder een tolk inzetten als je wilt. Het UWV vergoedt alsnog als blijkt dat je er recht op hebt.
Hoeveel uren vergoedt het UWV?
In het algemeen geldt het volgende.
Voor regulier onderwijs
krijg je 100% vergoed onder de 30 jaar. Dit komt neer op:
- 1.000 tolkuren per jaar voor leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en hoger onderwijs (hbo of universiteit).
- 1.600 tolkuren per jaar voor leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Dit zijn meer uren, omdat deze leerlingen meer praktijkuren volgen.
Voor je werk
- Voor werk in loondienst: 15% van jouw werktijd.
- Voor sollicitatieactiviteiten: 15% van de tijd die jij besteedt aan deze activiteiten.
- Voor werk als (startende) zelfstandige: 15% van jouw werktijd.
Voor privésituaties
- Zoals een verjaardag, bruiloft, uitvaart, kerk e.d.
- Ben jij doof of slechthorend? Dan krijgt je 30 tolkuren per jaar.
- Ben jij doofblind? Dan krijgt je 168 tolkuren per jaar.
Heb jij meer nodig? Vraag dan extra uren aan zodra ze bijna op zijn.
Stap 2. Vraag een tolk aan
Heb jij tolkuren toegekend gekregen van het UWV? Of verwacht jij de toekenning?
Dan kan je een schrijftolk aanvragen. Dat kan rechtstreeks, bijvoorbeeld door mij te benaderen via het WhatsApp icoontje rechtsonder deze site. Of via renee@tolkentekst.nl of op 06 52190910. Voor vragen of een vrijblijvende kennismaking vooraf kan je me ook altijd benaderen.
Kijk voor meer informatie over mij op de pagina Over mij.
Wil jij uit meerdere tolken kunnen kiezen?
Maak dan een account aan op TolkContact en zet de opdracht op het prikbord en/of bekijk de profielen van de verschillende tolken. Of vraag TolkContact om voor jou een tolk te zoeken. Alle tolken op TolkContact staan geregistreerd in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (RTGS) en hebben dus de vereiste kwalificaties. Dat houdt in dat zij de HBO-opleiding hebben gevolgd aan de Hogeschool Utrecht en voldoende nascholingspunten halen. Dat geldt ook voor mij.
Hoe kunnen we het beste samenwerken?
Om goed te kunnen tolken, moet ik me kunnen voorbereiden. Geef bij een aanvraag daarom zoveel mogelijk concrete informatie door (datum, tijd, locatie, soort opdracht, namen van de sprekers). Als je mij kunt helpen aan een agenda, draaiboek, namen van aanwezigen of jargon, graag! Dat levert echt een betere tolktekst op.
Hoe kies je een goede online schrijftolk?
- Ga na hoeveel ervaring de schrijftolk heeft met tolken op afstand.
- Ga na in hoeverre de tolk voldoet aan de kwaliteitscriteria van Kwaliteit Teletolk. Je kunt daarbij denken aan een neutrale achtergrond, vaste internetverbinding, computer die voldoet aan de hardware-eisen. Voor mij geldt dat ik hieraan voldoe en een stapje verder ben gegaan dan strikt noodzakelijk is voor een schrijftolk. Zo heb ik onder meer twee monitoren, een professionele webcam (framerate 60 fps), ringlight en superfijne noisecancelling hoofdtelefoon. Ook experimenteer ik met spraak-naar-tekst technologie als AVA en Dragon Naturally Speaking.
- Kijk of de schrijftolk met het programma van jouw voorkeur wilt werken. Het enige programma waar ik niet mee werk is Apache Open Meetings. Dit omdat de geluidskwaliteit te slecht is.
Stap 3. Zorg voor goed geluid
Op locatie
Komt de schrijftolk fysiek op locatie? Dan is het natuurlijk fijn als de ruimte een fijne akoestiek heeft en bij grotere gezelschappen een microfoon wordt gebruikt. In veel gevallen is dit helemaal niet nodig. Zolang de tolk maar ergens een plaatsje heeft waar hij of zij alles goed kan horen, is het goed.
Online
“Hoor je mij?”
“Jawel, maar ik zie je niet.”
(galm)
“Oh, Karin komt later. Haar laptop is aan het updaten.”
“Ik had mijn — toch aan staan. Hallo?”
(krrrrgrgrggrrrr)
“Ik zie je nu wel maar wat is dat voor herrie?”
Herkenbaar? Ik maak het geregeld mee, dat mensen een halfuur bezig zijn met opstarten voordat het werkoverleg of de les goed loopt. Daar moeten we wat aan doen! Kies een van de volgende settings voor tips om de kwaliteit te verbeteren.
Stap 4. Doe mee!
Setting: Iedereen is online
Stel, je hebt een werkoverleg met je collega’s op Webex. Iedereen logt in vanuit huis of op kantoor op het afgesproken tijdstip. Wat kun je
Setting: je bent met de sprekers in dezelfde ruimte
Stel, je hebt een afspraak met je specialist in het ziekenhuis. Of je gaat naar jouw psycholoog. Je bent dan met de andere spreker(s) in
Op locatie
Komt de schrijftolk op locatie? Dan is die er doorgaans 10-15 minuten voor aanvang van de meeting. Soms al een stuk eerder, als er veel techniek bij komt kijken. De tolk geeft jou een tablet mee om op mee te lezen of projecteert de tekst als er een groot scherm is. Ook kan het fijn zijn om de tolk even te introduceren. Je kan gaan zitten waar je wilt. Lees mee en communiceer zoveel je wilt!
Online
Tolkt de schrijftolk op afstand voor jou? Kies dan of je beeldvullend wilt lezen of als ondertiteling. Klik de link aan die daarbij hoort en lees mee.
Bij beeldvullend: Je kan de tekst desgewenst naast een ander venster plaatsen. Doe dit door het venster te verslepen of met de knop Windows + de pijltjestoets. Of je verplaatst het naar een tweede beeldscherm. Je kunt ook meelezen op bijvoorbeeld je telefoon. Vraag in dat geval eens om de gratis telefoonhouder bij Tolkcontact.
Bij ondertiteling: Installeer daarvoor eenmalig de “Text on Tap overlay” via de site van de makers (onderaan) Je kunt dan de link van de tolk aanklikken. Vervolgens verschijnt de tekst en kan je lettertype, grootte, kleur, marges en dergelijke zelf aanpassen.