NB Tussen september 2023 en 2024 ben ik zeer beperkt beschikbaar. Sorry! Ik kom terug hoor ;-)

Tips apparatuur bij online tolken

Tips apparatuur TOA

Hybride of alleen de tolk op afstand

Heb jij een meeting op locatie of hybride en werkt de tolk op afstand? Om het geluid wat jij doorstuurt te verbeteren, kan jij het beste een externe losse microfoon gebruiken en dus niet de ingebouwde van jouw device.

Heb jij soloapparatuur zoals de Phonak Roger TableMic of Select? Dan kan jij het geluid hiervan doorsturen met een extra Roger neckloop (ontvanger) die je verbindt met jouw laptop. Deze kan jij vergoed krijgen bij de audicien met een recept van jouw KNO-arts of audioloog. Anders kost het zo’n € 525,- 

Of: camera met microfoons
Om het geluid goed door te sturen naar de tolk, kan jij ook gebruik maken van een 360 graden camera met microfoons zoals de Meeting Owl Pro 360. Deze kost ongeveer € 1000. Andere medewerkers die thuiswerken hebben hier ook profijt van. Alle medewerkers zijn in beeld en het geluid is stukken beter dan met één microfoon.

De Meeting Owl staat in het midden op tafel en is verbonden met een USB draadje aan een laptop.

Of: een goede tafelmicrofoon
Ik heb goede tolkervaringen met de Sennheiser SP20 ML tafelmicrofoon +/- € 160,- voor vergaderingen met 4-6 mensen op locatie. Deze is ook te verbinden met usb aan een laptop. Met een goede webcam erbij zijn de deelnemers ook te zien. Als dat niet genoeg is, kun je er voor kiezen dat iedereen zijn laptop voor zich heeft en het beeld aan maar de eigen speakers en microfoon uit. Het beeld wordt dan doorgegeven met de webcams en het geluid via de Sennheiser.

Wil jij gegarandeerd goed geluid?
Neem dan contact op met Hoorexpert of PlanPlan en vraag naar een multikanaals systeem. Dit kan met vaststaande microfoons waarbij de microfoon van de spreker rood oplicht of met mobiele oplaadbare die in elke ruimte gebruikt kunnen worden. Als je dit nodig hebt, wordt het systeem 100% vergoed vanuit jouw restitutie basisverzekering (al is er soms nog gesteggel over het eigen risico). Het geluid kan met de ontvanger ook doorgegeven worden aan deelnemers op afstand waaronder de schrijftolk of tolk NGT.

Ook kunnen zij helpen met het verbeteren van de akoestiek.  

Niet doen
Kies niet voor Logitech of Jabra als losse externe microfoon(s). Ik heb hier geen goede ervaringen mee. Voor een headset kan het wel.

Iedereen op afstand

Sluit iedereen aan vanaf zijn eigen laptop of tablet? Zorg er dan voor dat iedereen zijn eigen headset gebruikt als microfoon. Of kies voor een combinatie van een losse externe microfoon met speakers of koptelefoon

Headset

Ik zou kiezen voor een bedrade headset (3.5 mm of usb) of een hele goede DECT zoals de Sennheiser DW Pro 2. Goed wil zeggen met noise cancelling, HD voice en een groot bereik. Bij bluetooth kan het geluid nog wel eens wegvallen.  

Kijk ook of de headset fijn zit in combinatie met eventuele hoortoestellen. Kies anders een mono-auraal exemplaar (met slechts één oordop) of eentje die je achter het oor draagt in plaats van op het oor. De Jabra EVOLVE 40-lijn is me aanbevolen door een slechthorende kennis.

Voor meer aanbevelingen van headsets, kijk op Kwaliteit Teletolk. Helaas zijn deze niet allemaal meer verkrijgbaar. Coolblue’s keuzes kan ik ook aanbevelen. 

Webcam

Zelf heb ik een Logitech C920 HD Pro webcam à € 140,-. De kwaliteit hiervan wordt door Kwaliteit Teletolk als ‘excellent’ omschreven. Ik kan de webcam zeker aanbevelen vanwege de hoge resolutie en framerate (60 fps mogelijk). Een andere hele goede is de Razor Kiyo à € 130,- met ingebouwd ringlicht.

Hoeft het van jou niet zo professioneel maar wil jij toch een goede webcam? Kies dan bijvoorbeeld één van Coolblue’s keuzes of zoek een webcam op Marktplaats (met vinkjes bij: ‘zo goed als nieuw’ en ‘gebruikt’ om de bedrijven eruit te filteren). 

Koptelefoon

Ben jij doof of slechthorend en wil jij een koptelefoon proberen? Kies er dan één met genoeg ruimte tussen jouw hoortoestellen en de oordoppen. Veel gaming koptelefoons hebben die ruimte. 

Ik heb zelf de Böse SilentComfort 35 ii en ben hier heel tevreden over. De noise cancelling is ontzettend goed. Kijk voor andere (ook prima) opties naar Coolblue’s keuzes. 

Losse microfoon

Ook voor een externe microfoon geldt mijn aanbeveling om een bedrade te nemen of een goede DECT. 

De spraak-naar-tekst app AVA heeft ook aanbevelingen voor microfoons (al ben ik niet zo te spreken over bluetooth oplossingen).

Naar de inhoud springen