Vijf redenen waarom schrijftolk zo’n leuk beroep is

In mijn enthousiasme kan ik na een schrijftolkopdracht wel eens uitroepen: Ik houd van mijn werk! 😊 Via de app komt er dan een verliefde smiley bij. verliefde smiley whatsapp  Toevallig hoorde ik het laatst mijn teammaatje ook spontaan zeggen.

Vijf redenen dus:

1. Vrijheid

In Nederland werken vrijwel alle schrijftolken als zzp’er. Je kiest zelf welke opdrachten je aanneemt en dus wanneer je wilt werken. Als je liever vastigheid hebt, kies je voor onderwijsopdrachten zoals een paar dagen middelbare school per week of vaste werkoverleggen. Wil je meer variatie, uitdaging of last minute een weekendje weg? Dan laat je dagen gewoon open en kijk je wat er langskomt.

3. Centjes

Betekenisvol werk doe ik niet voor een appel en een ei. Ik hoef me niet op te offeren (en evenmin het onderste uit de kan te schrapen). Je kan hart hebben voor je klanten en er tegelijk goed voor betaald willen worden, misschien juist daarom. Wat is betekenisvol werk waard?

Ook de klant moet zich vrij voelen om kwaliteit te verwachten en me hierop aan te spreken. Die moet tolken kunnen zien als een dienst die geleverd wordt. Je wilt mensen die zelfstandig hun leven kunnen leven zoals ieder ander, toch?

Dus de centjes zijn een voordeel (al probeert het UWV er op te beknibbelen op een wat onnavolgbare manier, daar kom ik nog op terug in een volgende blog).

5. Duidelijk vak

Nee, bijna niemand kent het fenomeen ‘schrijftolk’ en daarin moet je het telkens verduidelijken. Maar voor jezelf is het helder. Als je maar hard genoeg doorploetert op de HU en vlieguren maakt, word je beter. Je ziet de reacties van mensen die nu, op dát moment wat aan je hebben. Je ziet aan je eigen tikfouten dat het tijd is voor pauze of een goede nacht slapen. Je gaat naar huis en je weet wat je gedaan hebt die dag.

2. Betekenisvol werk

Klanten hebben echt iets aan je tolkdiensten en dat hoor je ook terug. Van bedankjes tot nieuwjaarskaarten en spontane reviews.

Je draagt er aan bij dat mensen kunnen werken, op vakantie kunnen bijtanken, onderwijs volgen, mee kunnen kletsen op een verjaardag, de kerkdienst kunnen volgen, afscheid kunnen nemen van een dierbare bij een uitvaart.

Dat is meer waard dan alleen die ene les waar bij je was of dat ene uitje. Je ondersteunt in de communicatie en dat geeft zelfvertrouwen bij klanten, bewustwording bij horende mensen,  toekomstperspectief, ontspanning. Het helpt uitsluiting en burn-out voorkomen. Je hebt invloed op iemands levensloop. Dat betekent ook dat je een verantwoordelijkheid hebt als tolk.

Daarbij is het een kunst om het contact zo gelijkwaardig mogelijk te houden. Als iemand spontaan en vanuit enthousiasme of ontroering dankbaarheid uit, is dat een cadeau. Maar we tolken niet vanuit het zogeheten ‘liefdadigheidsmodel’. Dus nee, het is niet verplicht en ik reken nergens op.

Nieuwjaarskaart van klant met bedankje 2022
Met toestemming geplaatst.

4. Variatie

Als schrijftolk kom je overal waar mensen communiceren. Dus ook in subculturen en op plekken buiten je eigen bubbel. Ik vind het een eer dat mensen me daar toelaten en ‘lekker makkelijk’ dat mijn mening er daarbij niet toe doet. Dan weer tolk je een cursus ‘creatief met zeepsteen’ en een uur later bij een verhit debat in de politiek. Geen dag hoeft hetzelfde  te zijn.

Geen bullshit job dus. Laat mij nog jaren doortikken, jongens.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content