Schrijftolk nodig?

Gaat uw gehoor achteruit en kost het u moeite om mensen te verstaan? Heeft u er weleens aan gedacht om een schrijftolk in te huren? Een schrijftolk zet gesproken taal om in getypte tekst. Dat kan een uitkomst zijn als u geen woord wilt missen van wat er gezegd wordt. Met mijn bureau Tolk en Tekst kunt u mij inhuren om te tolken zodat u honderd procent betrokken bent bij wat er gebeurt. Ik ben Renée Damstra en heb een HBO-opleiding Schrijftolk, werk dat ik met hart en ziel doe. Misschien twijfelt u om een tolk in te zetten omdat u vindt dat u het zo lang mogelijk zelf moet kunnen redden. Of u bent bang dat de aanwezigheid van een tolk storend werkt. Mijn ervaring is dat mensen van goede wil zijn en er snel aan wennen. Ook scheelt het u veel energie: niet meer ingespannen luisteren en ‘s avonds doodmoe thuiskomen. Veel klanten geven aan dat ze het zonde vinden dat ze er niet eerder aan zijn begonnen. Er gaat een wereld voor ze open. 
Bovendien kunt u mij overal inzetten als schrijftolk. Bijvoorbeeld bij een congres, bij religieuze bijeenkomsten, in een medische setting als u bijvoorbeeld een gesprek heeft met uw specialist, op uw werk, in het onderwijs of noem maar op. Heeft u recht op een hoortoestel? Dan heeft u ook recht op een schrijftolk en hoeft u daar niets voor te betalen.

Logo Text on Top

Schrijftolk op afstand

Zolang de sprekers voor mij goed verstaanbaar zijn, dan kan ik voor u tolken. Dus ook vanuit huis of op afstand. Vindt u het bijvoorbeeld lastig om een tolk te vinden voor op locatie? Vindt u de aanwezigheid van de tolk storend, is de reisafstand te lang of gaat het om een korte meeting? Dan is tolken op afstand een goed alternatief. Met Text-on-Tap krijgt u van mij een link waarmee u direct mee kunt lezen op uw mobiele telefoon, tablet of laptop. Klik rechts op de button voor meer informatie. Zo vindt u tips op mijn site om onder meer te zorgen voor een goede geluidskwaliteit of om de tekst zelf naar wens aan te passen. Het is belangrijk dat technisch alles goed geregeld is zodat de meeting goed verloopt en u alles kunt volgen. Lees meer over schrijftolken op afstand op deze website. Of stuur me rechtsonder een appje. 

Beschrijving 00:00:00 tot en met 00:01:30
Fatima (23, student Hogeschool Utrecht) loopt met medestudenten en schrijftolk Anne de collegezaal in. Er verschijnt de tekst 'Als je doof of slechthorend bent, kun je via UWV in aanmerking komen voor een schrijf- of gebarentolk voor je studie of werk.'

Fatima vertelt vervolgens over zichzelf, afgewisseld met beelden dat zij het college volgt, praat met medestudenten en intussen voor haar wordt getolkt. Ze heeft haar laptop en apart een tablet met daarop de tolktekst. Ook de schrijftolk legt uit wat ze doet. Aan het eind verschijnt het logo van UWV en de tekst: 'Meer informatie: uwv.nl/voorzieningen'

Ondertitels
[muziek en zacht geroezemoes]

Fatima (23, student Hogeschool Utrecht): Ik ben Fatima, mijn naamgebaar is Fatima. En ik doe de opleiding Docent Nederlads Gebarentaal. Ik ben me bewust van mijn gehoorbeperking als ik in een gote groep zit en waar iedereen door elkaar praat. Ik heb via UWV een tolkvoorziening aangevraagd. Uiteindelijk kreeg ik die en ik mocht dus een tolk inschakelen. Vooral bij de hoorcolleges heb ik een schrijftolk nodig om de lessen beter te kunnen volgen.

Anne (schrijftolk): Een schrijftolk houdt in dat je een Nederlands gesproken taal omzet in getypte tekst. En op alle opleidingen is het mogelijk om een schrijftolk of een tolk gebarentaal in te zetten. Ik heb gemerkt dat er heel veel dove of slechthorende mensen in het begin een beetje onwennig zijn want je hebt toch een extra persoon in de lessen zitten. Maar zodra ze één of twee keer een tolk hebben ingezet zeggen ze dat ze gewoon heel tevreden zijn en dat is heel fijn om te zien. 

Fatima: Nou, heel simpel. Ik vraag een tolk aan via Tolkcontact.nl en het wordt heel makkelijk geregeld eigenlijk. Op het moment dat ik een schrijftolk inschakel geeft me dat een rustig gevoel. Dus ik hoef me dan niet meer in te spannen om de lessen te kunnen volgen.

[muziek]