Stel, je hebt een werkoverleg met je collega’s op Webex. Iedereen logt in vanuit huis of op kantoor op het afgesproken tijdstip. Wat kun je dan doen om de kwaliteit van geluid en beeld te verbeteren?
Tip 1. Kies voor een platform dat zijn waarde heeft bewezen
Ik heb de beste ervaringen met Zoom, Skype, Google Meet, Cisco Webex en Jitsi. Voor de tolk is het daarnaast prettig als de namen zichtbaar zijn op de video’s van de deelnemers en als iedereen in beeld is (grid/gallery view). Een sneltoets waarmee de microfoon aan en uit kan, is ook prettig. Test het vooral even uit met een paar mensen.
Tip 2. Gebruik Chrome
Met de webbrowser Chrome gaat het meestal goed, zeker als ik jou de tolktekst stuur met Text on Tap. Videobel in ieder geval niet met Internet Explorer; de kwaliteit is dan beduidend minder. En zorg dat je browser up-to-date is.
Tip 3. Gebruik internet met een netwerkkabel
Met draadloos internet kan het gebeuren dat de snelheid wisselt of het internet uitvalt. Wil je er zeker van zijn dat je internetverbinding in orde is? Trek die kabel dan vooral door en plug hem in je computer. Wel geldt: hoe dichter op de router en hoe korter de kabel: hoe beter de verbinding.
Lukt dit niet? Sluit dan andere applicaties en vraag huisgenoten/buren om even geen games en video’s te streamen of te downloaden.
Tip 4. Kies voor een fijne ruimte
Zorg voor een ruimte waar weinig achtergrondgeluid is. Sluit eventueel deuren en ramen. Een neutrale achtergrond zoals een witte muur is prettig om naar te kijken. Heb je hinderlijke lichtinval, bijvoorbeeld omdat je met je rug naar het raam zit? Ga dan ergens anders zitten of sluit de gordijnen en doe het licht aan. Een lampje dat je gezicht van voren oplicht helpt ook. Ik heb een ringlicht dat hiervoor fijn werkt (want met klem en buigbaar).
Tip 5. Gebruik een headset of oortjes voor een betere verstaanbaarheid
Dit is de belangrijkste tip! Met een microfoon vlakbij je mond filter je achtergrondgeluiden eruit. En door de audio niet via je luidsprekers te ontvangen, voorkomt je dat het geluid gaat rondzingen (galmen of piepen). De audiokwaliteit wordt hiermee beter voor jou én voor anderen. Kies bij voorkeur voor bekabeld.
Kijk voor goedkope én kwalitatief goede opties op de pagina Tips – Apparatuur.
Tip 6. Zorg dat je goed in beeld bent
Hoe beter je in beeld bent, hoe makkelijker het is voor anderen om te zien dat je iets wilt zeggen, om te kunnen spraakafzien of met gebaren iets duidelijk te maken. Met een goede webcam voorkom je dat je beeld haperig is of stilstaat en het zorgt voor een goede scherpte.
Kijk voor goede webcams op de pagina Tips – Apparatuur.
Gebruik je jouw telefoon? Zet hem dan in een houdertje. Ook Tolkcontact kan je aan een telefoonhouder helpen.
Tip 7. Stel een voorzitter aan die deelnemers de beurt geeft
Voor zo min mogelijk storende geluiden kan iedereen het beste alleen zijn microfoon aanzetten om te spreken. Je kunt in veel programma’s aangeven dat je wilt spreken met een button ‘hand opsteken’, door letterlijk je hand op te steken of door een bericht in de chat. Een voorzitter kan beurten geven. Probeer in ieder geval niet door elkaar te praten, want dan is er ook voor horende mensen niets van te verstaan.