Hoe vind je een schrijftolk?

Het is heel vervelend, als je een schrijftolk nodig hebt en niet weet hoe je eraan moet komen. Daarom hierbij alle strategieën die je kunt inzetten om je kansen te vergroten.

Voor veel mensen is wel bekend dat je een schrijftolk kunt vinden door een berichtje te plaatsen op het prikbord van Tolkcontact, door Tolkcontact te vragen om voor je te zoeken of door zelf rechtstreeks een tolk te benaderen. Al deze manieren zijn prima, maar als dat nou niet lukt of ‘teveel gedoe’ is, wat dan?

Zoekoogje in loep

Tip 1. Maak een appgroepje van je favoriete tolken

Als je een opdracht hebt, kun je die in één keer uitzetten in de groep. Dat scheelt heen en weer appen en wachten op reacties. En je kunt er nog altijd voor kiezen om een bepaalde tolk eerst via een privéberichtje te benaderen. Zet wel je naam in de titel van de appgroep want tolken hebben vaak véél van die groepjes en verliezen anders overzicht. Of als je liever geen appgroep wilt, kun je je vraag naar meerdere tolken tegelijk uitzetten. In dat geval is het wel handig dit er bij te zetten en vergeet niet te reageren op álle tolken die aangeven beschikbaar te zijn. Of kies voor een Signal groep of een mailgroepje.

Tip 2. Plan je afspraak op een woensdag of vrijdag

Mijn ervaring is dat maandagen en donderdagen erg populair zijn voor werkvergaderingen, maar daardoor maak je meer kans op een woensdag of vrijdag dat er tolken beschikbaar zijn. Ook in avond, weekend en vakanties maak je meer kans: er zijn veel minder opdrachten en we verdienen meer door de toeslagen.

Tip 3. Zet je oproep uit in de Last Minute Facebookgroep

In deze Facebookgroep plaatsen mensen zowel voor tolken NGT, NmG als schrijftolken oproepjes als het lastig blijkt om via andere wegen een tolk te vinden. Vergeet het niet te verwijderen als je een tolk gevonden hebt. 

Tip 4. Zoek een schrijftolk die net is afgestudeerd

Beginnende schrijftolken hebben vaak nog minder (vaste) opdrachten dus je maakt meer kans dat zij structureel kunnen. Je vindt ze in het tolkenregister van de RTGS bij de hoogste nummers. Hoe hoger het nummer, hoe later afgestudeerd. Sorteer hier dus op, door twee keer op de kolomkop ‘Nummer’ te klikken. Wil je juist een ervaren tolk (in jaren na afstuderen), dan kun je dus ook andersom zoeken.

Tip 5. Kijk of tolken op afstand kan

Er zijn dan meer tolken beschikbaar omdat ze geen reistijd hebben.

Tip 6. Promoot je oproepje met extra info

Niet alleen tijd, datum en plaats maar gebruik dit soort zinnetjes:
‘Informatie is beschikbaar: agenda, namen van deelnemers’
‘Teamtolk is al geregeld’
‘Gratis parkeren voor de deur en natuurlijk mag je meelunchen’
‘Beginnende schrijftolken zijn van harte welkom’

Tip 7. Ga zorgvuldig om met jouw tolk

Een annulering hier en daar is echt niet erg, maar dit kan maken dat een tolk voor iemand anders kiest:

    1. Voortdurend annuleren en opdrachten wijzigen of tolken aanvragen ‘voor het geval dat/als reserve’;
    2. Niet de informatie sturen waar de tolk om vraagt;
    3. Niet overleggen of afstemmen met je tolk, om wat voor reden dan ook (middelbare scholier die geen ‘hoi’ kan zeggen of doorgeeft dat het lesuur in een ander lokaal is);
    4. Héél weinig meelezen met de tekst (echt weinig);
    5. Geen pauzes inlassen of teamtolken weigeren;
    6. Telkens slecht geluid bij tolken op afstand;
    7. Elke keer geheimhoudingsverklaringen moeten ondertekenen;
    8. Bij opdrachten voor organisaties: met te veel verschillende mensen te maken hebben en opnieuw uitleg moeten geven in plaats van één vast contactpersoon.

Tip 8. Benader eens een andere tolk

Ga eens voor een schrijftolk die je nog niet kent of waar je niet vertrouwd mee bent. Misschien zelfs die ene tolk waar je een wat mindere ervaring mee had en feedback op gaf. Wie weet heeft de tolk zich verder ontwikkeld.

Tip 9. Plaats je oproep ≥ 3 weken vooraf

Je hebt dan meer kans dat een tolk beschikbaar is. Of plan gelijk door voor het hele jaar. Wil je last minute en is het een opdracht van max 20 minuten? Dan kun je ook de Tolkcontact app inzetten. Let wel: hier zit zelden een schrijftolk aan de andere kant; er wordt meestal getypt met een QWERTY.

Tip 10. Maak je opdracht korter of langer

Splits een lange opdracht in twee delen of maak een korte opdracht juist langer. Of geef aan dat dit mogelijk is bij de omschrijving.

Heb jij nog meer tips? Laat het vooral weten in je reactie hieronder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud