Stap 2. Vraag een tolk aan

Heeft u tolkuren toegekend gekregen van het UWV? Of verwacht u de toekenning?

Dan kunt u een schrijftolk aanvragen. Dat kan rechtstreeks, bijvoorbeeld door mij te benaderen via het WhatsApp icoontje rechtsonder deze site. Of via renee@tolkentekst.nl of op 06 52190910. Voor vragen of een vrijblijvende kennismaking vooraf kunt u me ook altijd benaderen.

Kijk voor meer informatie over mij op de pagina Over mij.

Renée Damstra lachend

Wilt u uit meerdere tolken kunnen kiezen?

Maak dan een account aan op TolkContact en zet de opdracht op het prikbord en/of bekijk de profielen van de verschillende tolken. Of vraag TolkContact om voor u een tolk te zoeken. Alle tolken op TolkContact staan geregistreerd in het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (RTGS) en hebben dus de vereiste kwalificaties. Dat houdt in dat zij de HBO-opleiding hebben gevolgd aan de Hogeschool Utrecht en voldoende nascholingspunten halen. Dat geldt ook voor mij.

Hoe kiest u een goede online schrijftolk?

  • Ga na hoeveel ervaring de schrijftolk heeft met tolken op afstand. 
  • Ga na in hoeverre de tolk voldoet aan de kwaliteitscriteria van Kwaliteit Teletolk. U kunt daarbij denken aan een neutrale achtergrond, vaste internetverbinding, computer die voldoet aan de hardware-eisen. Voor mij geldt dat ik hieraan voldoe en een stapje verder ben gegaan dan strikt noodzakelijk is voor een schrijftolk. Zo heb ik onder meer twee monitoren, een professionele webcam (framerate 60 fps), ringlight en superfijne noisecancelling hoofdtelefoon. Ook experimenteer ik met spraak-naar-tekst technologie als AVA en Dragon Naturally Speaking.
  • Kijk of de schrijftolk met het programma van uw voorkeur wilt werken. Het enige programma waar ik niet mee werk is Apache Open Meetings. Dit omdat de geluidskwaliteit te slecht is.

Hoe kunnen we het beste samenwerken?

Om goed te kunnen tolken, moet ik me kunnen voorbereiden. Geef bij een aanvraag daarom zoveel mogelijk concrete informatie door (datum, tijd, locatie, soort opdracht, namen van de sprekers). Als u me kunt helpen aan een agenda, draaiboek, namen van aanwezigen of jargon, graag! Dat levert echt een betere tolktekst op.

Skip to content