In het algemeen

Om het geluid wat u doorstuurt te verbeteren, kunt u het beste een externe/losse microfoon gebruiken en dus niet de ingebouwde van uw telefoon of laptop/tablet. U kunt kiezen voor:

  • Een headset
  • Een koptelefoon met externe microfoon
  • Alleen een externe microfoon
Veel hoortoestellen kunnen gekoppeld worden aan bepaalde bluetooth microfoons zoals de Roger pen, Compilot en TableMic van Phonak. Het geluid wordt dan rechtstreeks doorgestuurd naar het hoortoestel. Soms kan dit geluid ook weer doorgestuurd worden naar de tolk. In dat geval is het wellicht niet nodig om apart een microfoon en dergelijke aan te schaffen

Headset

Ik zou kiezen voor een bedrade headset (3.5 mm of usb) of een hele goede DECT zoals de Sennheiser DW Pro 2. Goed wil zeggen met noise cancelling, HD voice en een groot bereik. Bij bluetooth kan het geluid nog wel eens wegvallen.  

Kijk ook of de headset fijn zit in combinatie met eventuele hoortoestellen. Kies anders een mono-auraal exemplaar (met slechts één oordop) of eentje die u achter het oor draagt in plaats van op het oor. De Jabra EVOLVE 40-lijn is me aanbevolen door een slechthorende kennis.

Voor meer aanbevelingen van headsets, kijk op Kwaliteit Teletolk. Helaas zijn deze niet allemaal meer verkrijgbaar. Coolblue’s keuzes kan ik ook aanbevelen. 

Microfoon

Ook voor een externe microfoon geldt mijn aanbeveling om een bedrade te nemen of een goede DECT. 

De spraak-naar-tekst app AVA lanceert binnenkort een nieuwe site voor Nederland waarop zij aanbevelingen doen voor microfoons (nu 23-8-2020).

Koptelefoon

Bent u doof of slechthorend en wilt u een koptelefoon proberen? Kies er dan één met genoeg ruimte tussen uw hoortoestellen en de oordoppen. Veel gaming koptelefoons hebben die ruimte. 

Ik heb zelf de Böse SilentComfort 35 ii en ben hier heel tevreden over. De noise cancelling is ontzettend goed. Kijk voor andere (ook prima) opties naar Coolblue’s keuzes. 

Webcam

Zelf heb ik een Logitech C920 HD Pro webcam à € 140,-. De kwaliteit hiervan wordt door Kwaliteit Teletolk als ‘excellent’ omschreven. Ik kan de webcam zeker aanbevelen vanwege de hoge resolutie en framerate (60 fps mogelijk). Een andere hele goede is de Razor Kiyo à € 130,- met ingebouwd ringlicht.

Hoeft het van u niet zo professioneel maar wilt u toch een goede webcam? Kies dan bijvoorbeeld één van
Coolblue’s keuzes of zoek een webcam op Marktplaats (met vinkjes bij: ‘zo goed als nieuw’ en ‘gebruikt’ om de bedrijven eruit te filteren). 

Skip to content